Suomeksi På svenska In English
Menossa mukana

                  nella1

Alpakkakasvattajia Englannin matkalla:
Ryhmä innokkaita alpakkakasvattajia suuntasi maaliskuussa 2011 kohti Englantia ja The British Alpaca Futurity 2011 alpakkanäyttelyä sekä tilakäynneille. Lue Amin ja Päivin matkakertomus täältä.

Eläinlääkäreitä Lontooseen:
Heinäkuussa 2008 yhdistys antoi pienen apurahan kahdelle eläinlääkärille, jotka lähtivät Lontooseen Royal Veterinary Collegeen syventämään taitojaan kamelidien eläinlääkinnästä. Viikonloppu oli eläinlääkäreille ja kurssin vetäjänä toimi mm. Dr Claire E. Whitehead. Eläinlääkärit olivat Mari Tähti Mäntsälän Saaren klinikalta ja Pentti Koivisto Vihdistä.

Kiitos Marille ja Pentille alpakoiden lääkintään liittyvän tiedon hankkimisesta. 


Lue mitä Mari ja Pentti kertovat itsestään sekä heinäkuisesta viikonlopustaan Lontoossa.


maritahti

 

 


                      Tervehdys                                                                                                                          

Olen Mari Tähti 28-vuotias eläinlääkäri. Olen valmistunut vuonna 2006 ja tämän jälkeen tehnyt sijaisuuksia eripuolella Suomea. Asun nykyään Mäntsälässä ja työskentelen eläinlääketieteellisen tiedekunnan Saaren yksikössä. Olen täällä klinikkaeläinlääkärinä. Suurin osa työajastani kuluu praktiikka-alueemme sikaloiden terveyden- ja sairaanhoidosta huolehtimiseen. Tämän lisäksi hoidan sairaalassa sisällä olevia potilaita. Työni ohella suoritan tuotantoeläin-eläinlääkärin erikoistumista.  
Alpakoista kiinnostuin ensimmäisen kerran ollessani Helsingissä pidetyllä kurssilla. Tämän jälkeen olemme saaneet muutamia alpakoita sairaalapotilaiksi Saaren klinikalle. Tämä on lisännyt kiinnostustani asiaa kohtaan. 

Yhteystietoni  

sähköposti: Tämä sähköpostiosoite on suojattu roskapostia vastaan, aseta javascripttuki päälle nähdäksesi osoitteen.            
puhelin: 050-4150206 

Muistoja Lontoon Alpakkakurssilta  

Kurssin paras anti oli käytännön harjoituksissa, joita saimme toteuttaa Royal Veterinary Collegen alpakoilla. Kuten tiedämme, usein huonosti voivan alpakan sairauden kiinnisaamiseksi tarvitaan lisämenetelmiä pelkkien käsien, silmien ja korvien lisäksi. Ultraäänitutkimuksella voidaan saada tarvittavaa lisätietoa vatsaontelon elimien tilasta ja mahdollisesta ongelman aiheuttajasta. Tähän pääsin tutustumaan ensimmäistä kertaa kyseisellä kurssilla. Harvalla kunnaneläinlääkärillä on käytössä vaadittavia välineitä tämän tyyppisiin tutkimuksiin, mutta muutamilta klinikoilta tällaista palvelua voi saada. Verinäytteistä voimme saada tietoja, jotka auttavat diagnoosiin pääsemiseksi. Ongelman Suomessa tuottaa vielä se, ettei esimerkiksi Saaren Klinikan laboratoriossa ole vielä tarvittavia viitearvoja verinäytetulosten tulkitsemiseksi. Tämäkin toivottavasti korjaantuu ajan kuluessa. 

Kurssilla pohdittiin myös monien tarttuvien tautien tilanteita Euroopassa. Alpakoiden ongelmana on usein se, ettei tiedetä mihin eläinryhmään ne lainsäädännössä rinnastetaan. Omia rokotteita kamelidieläimille ei juuri ole olemassa, tämän takia usein käytetään jollekin muulle eläinlajille rekisteröityjä valmisteita (rokotteita). Tämä taas johtaa siihen, ettei tiedetä kuinka nämä tehoavat esimerkiksi alpakoissa. Mutta Lontoossa tähän asiaan käytetään tutkimusaikaa, joten lähitulevaisuudessa saamme ehkä joitain tuloksia sieltä suunnalta. 

Kurssilla opiskeltiin jonkin verran crian sairauksia. Tärkein anti jonka tästä voi välittää alpakoiden omistajille, on se että heidän tulee olla valppaana. Cria on hyvä tarkastaa heti sen synnyttyä synnynnäisten epämuodostumien varalta. Tällä eläinlajilla esiintyy määrällisesti enemmän synnynnäisiä vikoja kuin muilla Suomen tuotantoeläimillä. Katso suuhun, että kitalaki ja hampaat näyttävät normaaleilta. Tarkista huulet ja silmät sekä peräaukko. Nämä ovat yleisimpiä paikkoja, joissa epämuodostumia esiintyy. Osa näistä vioista on korjattavissa, mutta osa rakenteellisista vioista voi olla niin pahoja, että cria joudutaan tämän takia lopettamaan. Jos crian voinnissa sen ensimmäisinä kuukausina tapahtuu muutosta huonompaan, tulee siihen reagoida nopeasti. Painoa on hyvä tarkkailla, sen tulisi nousta tasaisesti ensimmäisten elinkuukausien aikana. Jos havaitaan merkkejä laihtumisesta tai väsymisestä, on hyvä ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin.

Kurssilla saatiin myös perusajatuksia alpakan ruokinnasta. Tärkeintä on pitää ruokinta melko yksinkertaisena ja välttää turhia muutoksia siinä, sillä alpakan ruoansulatuskanava on melko herkkä ruokinnanmuutoksille. Karkearehusta on hyvä teettää analyysit, jotta tietää mitä eläimilleen syöttää ja tämän avulla voi suunnitella tarvittavat lisäravinteet. 

Hyvää talven odotusta lisääntyneiden laumojen seurassa toivottelee Eläinlääkäri Tähti


Yhdistyksen jäsenkasvattajan kirjoitus Alpaca World Magazine:ssa.

Lue Anne Backmanin Alpaca World Magazine- lehteen kirjoittama Polarpacas? -juttu, joka ilmestyi lehdessä kesällä 2008. Artikkeli kolmessa osassa.
Polarpacas1, Polarpacas2, Polarpacas3

Eläinlääkäriliiton lehdessä artikkeli Alpakkakasvattajat ry:n järjestämästä alpakoiden terveysseminaarista Helsingissä lokakuussa 2007.
Seminaarissa oli puhujana kamelideihin erikoistunut Dr. Claire E. Whitehead  Lontoon Royal Veterinary Collegesta. Lue artikkeli tästä. 

©Alpakkakasvattajat ry - Alpackauppfödare rf